Welkom
Nieuws
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Systeem
Uitslagen
Prestaties
Te koop
Contact
 
    Systeem
 

Natuurlijk is naast goede duiven een goed systeem ook erg belangrijk. Na enkele jaren is er een vast systeem ontstaan, dat hieronder nader wordt toegelicht.

Oude duiven

De vliegploeg bestaat uit ongeveer 15 koppels oude duiven. Er wordt zowel met doffers als duivinnen gevlogen. De oude duiven worden rond half januari gekoppeld. Na het spenen van de jongen worden de duiven op weduwschap gezet. In verband met roofvogels worden de duiven pas begin maart losgelaten. Voor de eerste africhting van de Afdeling worden de duiven vaak 1 keer weggebracht.

Tijdens het seizoen trainen de duivinnen van 17:00 uur tot 18:30 uur. Daarna is het de beurt aan de doffers. De duivinnen trainen vele malen beter dan de doffers, maar in resultaat doen ze weinig voor elkaar onder. Wanneer de vluchten zijn begonnen, worden de duiven af en toe door de week weg gebracht voor een trainingsvlucht.

De duiven krijgen twee keer daags voer van de merken Beyers en Matador. Er wordt geprobeerd om de duiven een gevarieerde mengeling aan te bieden. De duiven mogen altijd zoveel eten als ze zelf willen. Na het voermoment ligt er geen voer meer in de bakken. s' Avonds na het trainen krijgen de duiven na het gewone voer nog een mengeling van pinda's, kaas, hennep en snoepzaad. Ook bij korte vluchten krijgen de duiven deze mengeling iedere avond voorgeschoteld. Bij een zware vlucht krijgen de duiven bij thuiskomst dierlijke eiwitten over het voer.

Jonge duiven

Begin maart worden de jongen gespeend. De jongen worden op droge mest gehouden. In 2009 is hiermee begonnen, diezelfde laag ligt nu nog steeds in de hokken. Voor de vluchten wordt er zeer streng geselecteerd op gezondheid.

De jongen worden net als de oude duiven niet vaak afgericht voor het seizoen. Ondanks het geringe wegbrengen worden er weinig duiven verspeeld. Na enkele vluchten worden de jongen vaak gescheiden. De laatste vluchten worden vaak op weduwschap gespeeld. Bij het selecteren van de jongen duiven wordt gekeken naar prestaties, bouw en afstamming.