Welkom
Nieuws
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Systeem
Uitslagen
Prestaties
Te koop
Contact
 
    Nieuws
 

16 februari 2013 - Op eigen hok
16-2-2013
 

Dan even over eigen hok. De kweek verloopt hier goed in onze ogen. De vliegers zaten echt niet binnen 12 dagen allemaal op eieren, maar dat is ook niet erg. Natuurlijk had de grootste groep wel binnen 12 dagen gelegd. We konden de eieren van de kwekers dan ook wel behoorlijk goed kwijt onder de vliegers. Niet van alle kweekkoppels zijn de eieren overgelegd.

De eerste jongen kruipen nu uit de eieren. De kwekers hebben allemaal weer gelegd. Omdat sommige koppels 3 keer kort achter elkaar moeten leggen zorgen we wel dat het ze aan niets ontbreekt. Vorige week maandag hebben we samen ook nog de late jongen gekoppeld. Na 8 dagen zaten er toch al 4 vd 8 koppels op het eerste ei. Op dit moment hebben 6 koppels al gelegd. Dat hadden we niet gedacht van deze late jongen (geboren tijdens de natour 2012). Toch mooi dat de jongen hiervan ook al meekunnen op de jd vluchten.

Donderdagavond even naar Kees Hoeben geweest in Wolvega. Even geholpen met compustam en even bij de duiven gekeken. Het zag er allemaal goed uit in de hokken.

Vrijdagmiddag even bij de fam. Jellema geweest. De duiven werden daar gekoppeld dus Jelle was ook even thuis. Het is dan ook altijd erg gezellig om even wat te drinken en het over de duiven te hebben. Vrijdagavond samen met Joost Westerkamp naar Genemuiden. Daar werd een forum gehouden met 4 zeer goede liefhebbers: Jeroen Braad (comb. Braad- de Joode), Willem de Bruijn, Jelle Jellema en Evert Jan Eijerkamp.

Het was een interessante avond. Jelle en Evert Jan kenden we natuurlijk al erg goed maar het is toch altijd leuk om zo'n avond bij te wonen. Uit de zaal kwamen veel verschillende vragen en op alle vragen werd duidelijk en uitgebreid geantwoord. Even een aantal punten die ons bij zullen blijven.

- Bij alle 4 liefhebbers is de selectie een heel belangrijk onderdeel van het gehele systeem. Bij de comb. Braad-de Joode is er vanaf het begin af aan vooral selectie op bouw (model zoals Jeroen Braad het noemde). Willem en Jelle kijken vooral naar prestaties en selecteren vooral op deze manier. Bij Team Eijerkamp wordt ook veel naar prestaties gekeken, maar de bouw is ook erg belangrijk. Willem de Bruijn vertelde het volgende: Je kunt overal op selecteren: ronde koppen, lange staarten, goede spieren, maar bij ons duivenliefhebbers willen we presteren dus dan moeten we daar ook steeds op blijven selecteren. Bij alle 4 de liefhebbers is de algemene gezondheid van de duiven ook zeer belangrijk. Jelle is daarin ook bijzonder streng, maar dat kan ook haast niet anders wanneer je zo'n sterke stam met duiven hebt opgebouwd.

- Verduisteren en bijlichten. Willem de Bruijn doet beide. Hij zegt hierover het volgende: Na het stoppen met verduisteren krijg je een piek, vervolgens krijg je ook een piek na het beginnen met bijlichten.

- Medische begeleiding. Tijdens een forum komt ook vaak de medische begeleiding aan bod. Bij de comb. Braad- de Joode staan de duiven onder controle bij dr. Vincent Schreuder. Daar wordt er voor gezorgd dat de duiven in ieder geval schoon beginnen aan het seizoen. Om de 3 weken krijgen de duiven iets tegen het geel. Ook tegen Ornithose wordt af en toe wel wat gedaan. Willem de Bruijn heeft alles al geprobeerd en is 4 jaar geleden helemaal gestopt. Jelle geeft al heel wat jaren niks meer tegen ornithose. In Nijverdal krijgen de duiven 1 keer per jaar wat tegen het geel, maar in Steggerda al enkele jaren helemaal niks meer. Bij Team Eijerkamp is er de begeleiding van dr. Hans van der Sluis. Om de 2 weken worden de duiven op zondag gecontroleerd. Uiteindelijk was de conclusie wel dat alles begint bij goede duiven en een zeer strenge selectie op gezondheid en prestaties.

- Dan was er nog een vraag over de grote aantallen duiven voor Willem de Bruijn. De liefhebber vroeg hoe hij het zou aanpakken wanneer te spelen met 20 oude duiven. Willem gaf aan dat hij hier zeker niks op tegen heeft, maar ook met dergelijke aantallen zullen dezelfde liefhebbers blijven domineren. Volgens de Bruijn zal er altijd een verschil blijven in gedrevenheid om te winnen tussen liefhebbers. Persoonlijk denk ik ook dat hij hierin wel gelijk heeft. Niet iedereen heeft dezelfde middelen, dus er zal altijd een verschil blijven.

In de pauze werden er nog een aantal bonnen verkocht. De opbrengst ging naar een clublid van de Snelvliegers die ernstig ziek is en veel kosten moet maken. Jelle had ook een laat jong geschonken. Evert Jan begon na 250 euro ook te bieden, maar werd constant overboden door een jonge jongen aan de bar. Uiteindelijk kocht Evert Jan het jong voor maarliefst 500 euro. Hij gaf aan het jong gekocht te hebben zonder te bekijken, maar hij vond het prachtig dat de clubleden dit organiseerden voor het clublid. Tevens gaf hij aan dat de jongen die hem steeds overbood de eerste ronde jongen kon komen halen op de Greenfield Stud.

Het was een zeer geslaagde avond. De terugweg nog even langs de Mac en om half 3 richting bed. Het volgende nieuwbericht maar eens wat schrijven over de eenhoksraces.

 
<<< Terug