Welkom
Nieuws
Stamopbouw
Kweekduiven
Vliegduiven
Systeem
Uitslagen
Prestaties
Te koop
Contact
 
    Nieuws
 

11 september 2014 - Artikel in de krant: De Stellingwerf
11-9-2014
 

Ydo (links) en Elco Homma met twee van hun tweehonderd duiven: ‘Duivensport staat op nummer één.’ - Foto: Piet Bosma

Steggerda - Niet weer hè, dachten de ouders van Ydo (23) en Elco Homma (20). Na dure visspullen en een crossmotor willen ze nu ineens duiven. Dat moet weer zo’n opwelling wezen. Maar niet heus. De twee broers uit Steggerda waren vanaf minuut één verknocht aan de beestjes. Zo erg dat Ydo en Elco acht jaar later, anno 2014, een gooi willen doen naar de vaderlandse top van de duivensport.

Ouders waren sceptisch

Acht jaar geleden raakten Ydo en Elco besmet met het virus dat duivensport heet. ‘We wonen op een boerderij en ik had al een paar kippen en geiten. Daar moesten ook een paar duiven bij.’ Zijn jongere broer volgde snel, al waren hun ouders in eerste instantie wel wat sceptisch vanwege de eerdere ervaringen met de crossmotor en de visserij. Deze keer was het echter wel menens. ‘Onze ouders staan nu achter ons en vinden het mooi dat we als broers dezelfde hobby uitoefenen ’, zegt Ydo.

Machtig mooie hobby

De twee broers waren meteen verkocht aan de duivensport. ‘Het is een machtige mooie hobby van me geworden. De combinatie van mens en dier in de sport vind ik fantastisch. Het is heel bijzonder om te zien hoe een duif bijvoorbeeld uit België met tegenwind in een streep naar Steggerda vliegt’, zegt Ydo. Ook de liefde van Elco voor de sport zit diep. Hij voetbalt ook in het eerste van De Blesse, maar de duiven krijgen toch de voorkeur. ‘De duivensport staat bij mij op nummer één.’

Friesland Cup

En of het er nu uitkomt. De gebroeders winnen de laatste tijd veel vluchten en ook zondag was het weer raak. De duiven van de Homma’s waren in de finale van de Friesland Cup de snelste en sleepten daarmee de eerste editie van het toernooi binnen voor hun vereniging De Vredesduif uit Noordwolde.

Vanuit La Louviére (Zuid-België) haalden hun duiven op weg naar huis de hoogste snelheden, want dat is hetgeen telt. ‘Niet welke duif het eerst terug is. Dat kan niet, omdat duiven die bijvoorbeeld naar Zwartsluis moeten eerder binnen zijn dan duiven die naar Steggerda moeten’, zegt Elco.

Top van Nederland

Als de twee zo door blijven gaan weet iedere duivenmelker straks wie Ydo en Elco zijn. ‘Als we dit niveau vasthouden kunnen we de top van Nederland bereiken’, weet Elco. Daar willen de Steggerdasters ook naar toe. ‘De prestaties zijn nu goed, maar de komende jaren moet het alleen maar beter’, vindt Ydo.

Zoals bij iedere sport vraagt het behalen van de top een flink stuk toewijding. Dat zit bij Ydo en Elco wel goed. ‘We besteden minstens twee uur per dag aan de duiven’, zegt Ydo. Dat betekent onder andere steeds een goede balans vinden in de voeding, want voor een langere vlucht heb je ander voer nodig dan bij een korte vlucht, iedere ochtend om zeven uur de duiven naar buiten laten en zorgen dat de duiven niets te klagen hebben over hun hok.

Kick

Die investering is de broers dubbel en dwars waard. ‘Want’, besluit Elco, ‘Het geeft een kick als alle energie die je erin legt er ook uitkomt.’

 
<<< Terug